Ciasto na powitanie jesieni. Kruche, maślane, delikatne, ze śliwkami… pyszne 🙂 Do jesiennej kawy – koniecznie!
Składniki kruchego ciasta ze śliwkami:
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki ryżowej*
- 1/3 szklanki mąki owsianej*
- 2/3 łyżeczki gumy guar
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2-2/3 szklanki drobnego cukru
- 2/3 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 135 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 700-800 g wypestkowanych śliwek + łyżka mąki ziemniaczanej, ew. łyżka cukru + ew. cynamon/imbir do smaku
- puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?
Wymieszać składniki suche (mąki: owsiana, ryżową, ziemniaczaną, gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Śliwki umyć, wysuszyć, wypestkować, wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i ew. cynamonem lub imbirem.
Ciasto podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy do tarty. Położyć śliwki, na wierzch zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, mniejszą część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor 45-50 minut.
Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*u mnie mąki bezglutenowe i pełnoziarniste