Przetwory z charakterem III

W ramach przetworów z charakterem konfitury truskawkowo-pomarańczowe lekko „podchmielone”.

Truskawki doskonale łączą się z wanilią, rumem, imbirem, zielonym pieprzem, jagodami kamczackimi, ale moje ulubione połączenie to truskawki ze skórką pomarańczową i likierem Cointreau. To zestawienie ma w sobie słodycz truskawek, lekką goryczkę i świeżość pomarańczy. Likier zaostrza i podkręca smak.

Przepis z „Przyjaciółki Poleca” z 2000 r.

konfitura truskawkowa z pomarańczami_przetwory owocowe

konfitura truskawkowa z pomarańczami_przetwory owocowe

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 kg cukru żelującego 1:1 (lub 0, 5 kg 1:2)
  • 1 kieliszek likieru Cointreau

Wykonanie:

Umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze startą skórką, zasypać cukrem i zostawić na 4-5 godzin. Po tym czasie zagotować i gotować 4 minuty. Pod koniec gotowania dodać alkohol. Zestawić z ognia. Wkładać do wyprażonych słoiczków (procedura przygotowania tu), zamykać. Porcja na 8 małych słoiczków.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z owocami:

Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory_konfitury  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory_konfitury  Księżniczki + sałatka żółto-czerwona_muffinki kokosowe_sałatka ananasowo-arbuzowa_dania na lato  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *