Księżniczki to pyszne muffinki kokosowe polane białą czekoladą i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Dlaczego księżniczki? Po pierwsze – debiutowały na balu w przedszkolu “ubrane” w różowe sukieneczki, przystrojone kwiatkami, po drugie – jednym ze składników są wafelki kokosowe princessa. A jakie są w smaku? Kokosowe, pulchne, słodkie. Ważne – błyskawiczne w przygotowaniu.
Przepis na księżniczki znalazłam na blogu “Gotuję, bo lubię”, odrobinę zmieniłam go.
Na sobotnim podwieczorku księżniczki pojawiły się w parze z sałatką ananasowo-arbuzową.
Składniki muffinek:
- 270 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 6 wafelków princessa kokosowa (6×33 g)
- 100 ml oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 biała czekolada
- 2 łyzki śmietanki
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
- odrobina masła
- ew. cukier do wiórek
Wykonanie muffinek:
Włączyć piekarnik na 200 °C. Pokruszyć wafelki. Połączyć składniki suche – mąka, cukier, proszek do pieczenia, pokruszone wafelki. Połączyć składniki mokre – maślankę, olej, jajko, ekstraktu wanilii. Szybko wymieszać razem składniki mokre i suche. Przełożyć masę do foremek. Piec 20 – 25 minut. Muffinki ostudzić i polać, rozpuszczoną na parze z 2 łyżkami słodkiej śmietany, czekoladą. Wierzch posypać uprażonymi na patelni z odrobiną masła wiórkami kokosowymi (można dodać ew. trochę cukru) lub udekorować inaczej.
Przepis na 14 muffinek (mam foremkę na 12 muffinek + dodaję dwie kokilki).
Składniki sałatki:
- 1/2 ananasa
- 25 dag arbuza
- sok z cytryny
- ew. cukier puder
- świeży tymianek (najlepiej odmiana cytrynowa)
Wykonanie sałatki:
Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Z arbuza wyciąć kulki, położyć na ananasie. Całość lekko skropić cytryną i ew. posłodzić pudrem. Sałatkę ozdobić ( u mnie świeży tymianek).
Znajdź mnie na fb.
Sałatkę dodaję do akcji “Lekkie sałatki”.
Inne dania na lato: