Kurczak w maladze

Od razu uprzedzam pytania. Kurczak w maladze jest bez malagi. Dlaczego nosi taką nazwę? – ???. To danie to rodzaj sałatki, idealne na letni obiad, przyjęcie pod chmurką, czy babski wieczór. Smak kurczaka przełamuje sos z dodatkiem curry i owoce. Kurczak w maladze to kolejny przepis Beatymarii.

Kurczak w maladze_dania z drobiu_dania na lato

Składniki:

  • 1 kurczak upieczony na rożnie
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4-5 sztuk kiwi
  • 2 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
  • 2 łyżki gęstego, greckiego jogurtu
  • 1 łyżka keczupu (u nas domowy)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka koniaku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato

Wykonanie:

Na bardzo dużym talerzu ułożyć płaty zimnego kurczaka (bez kości) – ma być jedna warstwa. Na nie położyć kiwi pokrojone w plasterki, a na kiwi brzoskwinie, także pokrojone w plasterki. Majonez, jogurt, keczup, curry, koniak, sól pieprz, cukier  – połączyć. Całość polać sosem. Schłodzić. Najlepsze z bagietką i białym winem.

Uwaga:

*najlepiej upiec kurczaka samodzielnie, „marketowy” to nie to.

Danie dodaję do akcji „Lekkie sałatki”.

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy Beatymarii:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *