Od razu uprzedzam pytania. Kurczak w maladze jest bez malagi. Dlaczego nosi taką nazwę? – ???. To danie, to rodzaj sałatki, idealne na letni obiad, przyjęcie pod chmurką, czy babski wieczór. Smak kurczaka przełamuje sos z dodatkiem curry i owoce. Kurczak w maladze to kolejny przepis Beatymarii.
Składniki:
- 1 kurczak upieczony na rożnie
- 1 puszka brzoskwiń
- 4-5 sztuk kiwi
- 2 łyżki majonezu (można zastąpić jogurtem)
- 2 łyżki gęstego, greckiego jogurtu
- 1 łyżka keczupu (u nas domowy)
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka koniaku
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie:
Na bardzo dużym talerzu ułożyć płaty zimnego kurczaka (bez kości) – ma być jedna warstwa. Na nie położyć kiwi pokrojone w plasterki, a na kiwi brzoskwinie, także pokrojone w plasterki. Majonez, jogurt, keczup, curry, koniak, sól pieprz, cukier – połączyć. Całość polać sosem. Schłodzić. Najlepsze z bagietką i białym winem.
Uwaga:
*najlepiej upiec kurczaka samodzielnie, “marketowy” to nie to.
Danie dodaję do akcji “Lekkie sałatki”.
Znajdź mnie na fb.
Inne przepisy Beatymarii: