Bardzo lubiany przez nas deser. Pieczemy kilka wersji gofrów (m.in. pomarańczowe). Poniżej odmiana podstawowa, znaleziona gdzieś w internecie i zmodyfikowana. Uwaga! Do upieczenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o dużej mocy i sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1 ¾ szklanki mąki
- 1 ½ szklanki mleka lub śmietanki
- 1/3 szklanki oleju lub masła
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy. Podawać gorące z pudrem, dżemem, konfiturami,owocami i bitą śmietaną, sosem twarogowym, czekoladowym lub innym. Naszym faworytem są gofry… po prostu z pudrem.
Znajdź mnie na fb.