Gofry

Bardzo lubiany przez nas deser. Pieczemy kilka wersji gofrów (m.in. pomarańczowe). Poniżej odmiana podstawowa, znaleziona gdzieś w internecie i zmodyfikowana. Uwaga! Do upieczenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o dużej mocy i sprawdzony przepis!

Gofry

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka lub śmietanki
  • 1/3 szklanki oleju lub masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w rozgrzanej gofrownicy. Podawać gorące z pudrem, dżemem, konfiturami,owocami i bitą śmietaną, sosem twarogowym, czekoladowym  lub innym. Naszym faworytem są gofry… po prostu z pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

Crumble  Zuccotto di panettone  Deserowa zupa dyniowa  Makaron radziwiłłowski z jagodami kamczackimi_makarony_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *