Babka gotowana

No nie, powinniśmy nazwać swój blog „oldskulowe gotowanie”. Dlaczego? Bo ten przepis, to kolejne wspomnienie z dzieciństwa.

Babka gotowana w wielkanocnym stroju.

Inne babki gotowane:

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa

babka gotowana

 

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia lub inny dodatek do wyboru (starta skórka cytrynowa, czy pomarańczowa, rum, amaretto, inne)

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch, dodać do niego żółtka utarte z cukrem. Masę połączyć z przesianymi z proszkiem mąkami. Na koniec dodać ubitą pianę (lekko mieszając). Ciasto przełożyć do, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, formy do gotowania. Formę wstawić do naczynia z wrzącą wodą, tak by woda sięgała do połowy formy. Przykryć (to ważne) naczynie i gotować półtorej godziny. Wyjąć, ostudzić, polać polewą.

Polewa:

  • 6,5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki śmietany

Zagotować, przestudzić, polać wystudzoną babkę.

Zamiast polewy można babkę polać lukrem, kajmakiem lub czekoladą (jak na zdjęciu).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *