Babka gotowana

No nie, powinniśmy nazwać swój blog „oldskulowe gotowanie”. Dlaczego? Bo ten przepis, to kolejne wspomnienie z dzieciństwa.

Babka gotowana w wielkanocnym stroju.

Inne babki gotowane:

pomarańczowa babka gotowana

babka gotowana budyniowa

babka gotowana

 

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wanilia lub inny dodatek do wyboru (starta skórka cytrynowa, czy pomarańczowa, rum, amaretto, inne)

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch, dodać do niego żółtka utarte z cukrem. Masę połączyć z przesianymi z proszkiem mąkami. Na koniec dodać ubitą pianę (lekko mieszając). Ciasto przełożyć do, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, formy do gotowania. Formę wstawić do naczynia z wrzącą wodą, tak by woda sięgała do połowy formy. Przykryć (to ważne) naczynie i gotować półtorej godziny. Wyjąć, ostudzić, polać polewą.

Polewa:

  • 6,5 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki śmietany

Zagotować, przestudzić, polać wystudzoną babkę.

Zamiast polewy można babkę polać lukrem, kajmakiem lub czekoladą (jak na zdjęciu).

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

babka ucierana mamy Heleny  błyskawiczna babka zaparzana  Babka pomarańczowa na białkach  drożdżówka błyskawiczna

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *