No nie, powinniśmy nazwać swój blog “oldskulowe gotowanie”. Dlaczego? Bo ten przepis, to kolejne wspomnienie z dzieciństwa.
Babka gotowana w wielkanocnym stroju.
Inne babki gotowane:
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wanilia lub inny dodatek do wyboru (starta skórka cytrynowa, czy pomarańczowa, rum, amaretto, inne)
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch, dodać do niego żółtka utarte z cukrem. Masę połączyć z przesianymi z proszkiem mąkami. Na koniec dodać ubitą pianę (lekko mieszając). Ciasto przełożyć do, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, formy do gotowania. Formę wstawić do naczynia z wrzącą wodą, tak by woda sięgała do połowy formy. Przykryć (to ważne) naczynie i gotować półtorej godziny. Wyjąć, ostudzić, polać polewą.
Polewa:
- 6,5 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki śmietany
Zagotować, przestudzić, polać wystudzoną babkę.
Zamiast polewy można babkę polać lukrem, kajmakiem lub czekoladą (jak na zdjęciu).
Znajdź mnie na fb