Ajerkoniak

Żółciutki, kremowy, gęsty, mocny. Smakuje z aromatyczną kawą i z ciastem (nie oszukujmy się, sam też). Można nim nadziewać miniptysie, polać deser lodowy i dodawać do kremu budyniowego. Specjalność taty Bernarda.

Tu znajdziesz wersję z Kakao.

ajerkoniak

Składniki:

  • 7 dużych żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego mleka (3, 2 %)
  • 200 ml spirytusu
  • dodatki (wanilia, kakao, odrobina rumu, inne – do wyboru)


Wykonanie:

Mleko zmiksować z cukrem w blenderze, dodać żółtka – zmiksować i powoli (!), nie przerywając mieszania, wlewać spirytus. Gotowe! Schłodzić. Na zdjęciu w towarzystwie babki ucieranej mamy Heleny.

Inne domowe alkohole:

Pestkówka Krem kawowy_domowy likier kawowy prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór czekoladnica - likier czekoladowy_krem czekoladowy_domowy alkohol

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *