Ajerkoniak z kakao i rumem to taka wersja zimowa znanego likieru. Gęsty, aromatyczny, odpowiedni na każdą okazję. Wspaniały prezent, dodatek do kawy, kremu budyniowego, lodów.
Składniki:
- 7 dużych żółtek (z białek można zrobić bezy)
- 220 g cukru (szklanka)
- 250 ml mleka 3,2 % (szklanka)
- 3 dag kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 150 ml spirytusu
- 50 ml mocnego rumu
Wykonanie:
Na mleku ugotować kakao. Wystudzić i schłodzić. Zimne kakao wymieszać w blenderze z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zimne żółtka. Do dobrze zmiksowanego płynu powoli wlać rum, potem spirytus (to ważne – powoli!). Gotowe, teraz wystarczy schodzić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!