Mięso z piersi kaczki duszone powoli i długo w sosie pomidorowym, do tego polenta i czerwona kapusta z rodzynkami i morelami podlana miodkiem i czerwonym winem. Pyszny niedzielny obiad.
Na podstawie przepisu z książki “Dwóch łakomych Włochów”.
Składniki gulaszu:
- 1 kg piersi z kaczki
- 1 cebula pokrojona w półplasterki
- 1 duża marchew pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1/2 łyżki nasion jałowca
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 liście szałwii
- 1/2 łyżki listków rozmarynu
- 0,8 kg przecieru pomidorowego z całymi pomidorami (w sezonie świeże pomidory)
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Składniki polenty:
- 1,5 l wody
- 10 g soli
- 300 g kaszy kukurydzianej
- 60 g startego miękkiego sera
- 40 g startego parmezanu
- 50 g masła
Składniki kapusty:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1-2 łyżki masła lub tłuszczu wytopionego z kaczki (ale w tym ostatnim przypadku, lepiej 1)
- garść rodzynek
- garść moreli (pokrojonych w paski)
- 2-3 łyżki miodu (lub do smaku)
- 100 ml czerwonego wina (ew. bulion warzywny)
-
przyprawy (3-4 goździki, kawałek cynamonu, 1/2-1 łyżeczki imbiru, sól, ew. pieprz, sok z cytryny)
Gulasz
Mięso położyć skórą na dół na zimnej patelni, powoli wytapiać tłuszcz. Piersi podsmażyć z drugiej strony, zlać tłuszcz, wrzucić warzywa i czosnek. Chwilę smażyć, aż zmiękną. Przełożyć do garnka, dodać wino, przyprawy (jałowieć, pieprz, szałwię, rozmaryn) oraz przecier pomidorowy. Zagotować, po czym włożyć gałkę muszkatołową i koncentrat. Gotować, bardzo powoli, na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby dolewając płyn (wino lub przecier pomidorowy). Ugotowane doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso można “poszarpać” (rozdzielić) widelcem na kawałki (i tak jest na zdjęciu).
Polenta
Gdy mięso będzie prawie gotowe, przygotować polentę. W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i będzie gładka (przez cały czas mieszając, inaczej może się przypalić). Dodać sery i masło. Wymieszać.
Kapusta
Kapustę poszatkować, dodać tłuszcz, wino, goździki, cynamon, imbir i dusić na wolnym ogniu. W połowie gotowania dodać bakalie i sól, ew. uzupełnić płyn. Ugotowaną doprawić miodem, cytryną, solą, Powinna być słodko-słono-kwaśna.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne drugie dania na niedzielny czy świąteczny obiad: