Kaczka z polentą i czerwoną kapustą

Mięso z piersi kaczki duszone powoli i długo w sosie pomidorowym, do tego polenta i czerwona kapusta z rodzynkami i morelami podlana miodkiem i czerwonym winem. Pyszny niedzielny obiad.

Na podstawie przepisu z książki „Dwóch łakomych Włochów”.

Kaczka z polentą i czerwoną kapustą_kaczka szarpana_gulasz z kaczki_rougu z kaczki

Składniki gulaszu:

  • 1 kg piersi z kaczki
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki nasion jałowca
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście szałwii
  • 1/2 łyżki listków rozmarynu
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego z całymi pomidorami (w sezonie świeże pomidory)
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Składniki polenty:

  • 1,5 l wody
  • 10 g soli
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 60 g startego miękkiego sera
  • 40 g startego parmezanu
  • 50 g masła

Składniki kapusty:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1-2 łyżki masła lub tłuszczu wytopionego z kaczki (ale w tym ostatnim przypadku, lepiej 1)
  • garść rodzynek
  • garść moreli (pokrojonych w paski)
  • 2-3 łyżki miodu (lub do smaku)
  • 100 ml czerwonego wina (ew. bulion warzywny)
  • przyprawy (3-4 goździki, kawałek cynamonu, 1/2-1 łyżeczki imbiru, sól, ew. pieprz, sok z cytryny)

Gulasz

Mięso położyć skórą na dół na zimnej patelni, powoli wytapiać tłuszcz. Piersi podsmażyć z drugiej strony, zlać tłuszcz, wrzucić warzywa i czosnek. Chwilę smażyć, aż zmiękną. Przełożyć do garnka, dodać wino, przyprawy (jałowieć, pieprz, szałwię, rozmaryn) oraz przecier pomidorowy. Zagotować, po czym włożyć gałkę muszkatołową i koncentrat. Gotować, bardzo powoli, na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby dolewając płyn (wino lub przecier pomidorowy). Ugotowane doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso można „poszarpać” (rozdzielić) widelcem na kawałki (i tak jest na zdjęciu).

Polenta

Gdy mięso będzie prawie gotowe, przygotować polentę. W garnku zagotować wodę z solą. Wsypać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować, aż zgęstnieje i będzie gładka (przez cały czas mieszając, inaczej może się przypalić). Dodać sery i masło. Wymieszać.

Kapusta

Kapustę poszatkować, dodać tłuszcz, wino, goździki, cynamon, imbir i dusić na wolnym ogniu. W połowie gotowania dodać bakalie i sól, ew. uzupełnić płyn. Ugotowaną doprawić miodem, cytryną, solą, Powinna być słodko-słono-kwaśna.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne drugie dania na niedzielny czy świąteczny obiad:

pierś kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą_kurczak faszerowany_kurczak dietetyczny  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *