Polędwiczki w miodzie

Danie jesienno-zimowe uwielbiane przez całą rodzinkę. Jakie jest? – słodko-słono-pikantne, pyszne. Robimy je od wielu lat na podstawie przepisu pana Makłowicza. 

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • olej do smażenia
  • 70 ml wódki
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml słodkiej śmietanki

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie

Wykonanie:

Polędwiczki pokroić, posolić i popieprzyć, natrzeć miodem i musztardą (po 2 łyżki każdego składnika) i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godziny. Pozostałe dwie łyżki miodu rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Do rozpuszczonego miodu dodać wódkę.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dodać mieszaninę miodu z wódką. Zredukować sos (w tym czasie mięso udusi się, a sos stanie się gęsty). Wyjąć mięso i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Do sosu dodać musztardę, wymieszać. Na zakończenie dodać śmietankę. Najlepsze z ziemniakami i ulubioną surówką, czy sałatką (wybieram buraczki).

Znajdź mnie na fb.

Polędwiczki w miodzie dodaję do akcji “Cud miód”.

Inne słodko-słone mięsa:

karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  indyk w galarecie_mięso z owocami  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak w maladze_dania z drobiu_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.