Danie jesienno-zimowe uwielbiane przez całą rodzinkę. Jakie jest? – słodko-słono-pikantne, pyszne. Robimy je od wielu lat na podstawie przepisu pana Makłowicza.
Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy
- olej do smażenia
- 70 ml wódki
- sól
- pieprz
- 200 ml słodkiej śmietanki
Wykonanie:
Polędwiczki pokroić, posolić i popieprzyć, natrzeć miodem i musztardą (po 2 łyżki każdego składnika) i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godziny. Pozostałe dwie łyżki miodu rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Do rozpuszczonego miodu dodać wódkę.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dodać mieszaninę miodu z wódką. Zredukować sos (w tym czasie mięso udusi się, a sos stanie się gęsty). Wyjąć mięso i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Do sosu dodać musztardę, wymieszać. Na zakończenie dodać śmietankę. Najlepsze z ziemniakami i ulubioną surówką, czy sałatką (wybieram buraczki).
Znajdź mnie na fb.
Polędwiczki w miodzie dodaję do akcji “Cud miód”.
Inne słodko-słone mięsa: