Słonecznikowiec, czyli Nasze Ciasto

Słonecznikowiec – lekki biszkopt, przełożony kwaskową, prawie niesłodką pianką śmietankową, przykryty przesłodkim kremem karmelowym i posypany chrupiącą, słodką kruszonką słonecznikową. Jednym słowem mało słodkie ciasto ze słodką kołderką. To musi być pyszne i jest! A dodatkowo zaskakujące –  puszysto-chrupkie.

Dlaczego nazywa się Naszym Ciastem? Historia jest zabawa i długa, za długa na post. Pomijam.  Dodam jedynie, że przepis na ciasto i nazwa pochodzi z Pojezierza Brodnickiego (od mojej bratowej).

słonecznikowiec_biszkopt_ciasto z kremem

Składniki biszkoptu:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy i wierzchu ciasta:

  • 500 ml śmietany 36 %
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • puszka masy karmelowej (u mnie Gostyń lub mleko skondensowane słodzone gotowane przez 3 godziny i wystudzone)
  • 125 g masła + 2 płaskie łyżki
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g słonecznika

słonecznikowiec_biszkopt_ciasto z kremem

Wykonanie biszkoptu:

Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Formę do pieczenia o rozmiarach 24 x 40 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Włączyć piekarni na 170 °C. Jajka ubijać z cukrem przez 15 minut. Ubite jajka połączyć z mąką delikatnie mieszają. Masę przełożyć do foremki, piec 45 minut.

Ostudzony biszkopt przeciąć w poprzek na pół.

Wykonanie masy:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, podgrzać nie gotując, lekko przestudzić. Śmietany ubić, dodać ubijając puder i rozpuszczoną żelatynę. Masą przełożyć biszkopt.

Wykonanie wierzchu ciasta:

Masę karmelową utrzeć ręcznie z masłem (nie miksować). Masę położyć na wierzch biszkoptu.

Dwie łyżki masła z cukrem i słonecznikiem smażyć, cały czas mieszając, na złoto. Gorącą masę słonecznikową przełożyć na krem karmelowy.

Znajdź mnie na fb.

 Inne wypieki z kremem:

Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem   krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.