Tort cynamonowy na osiemnastkę

Tort specjalny – na życzenie jubilata. Wielowarstwowy, cynamonowo-maślany, z akcentem wiosennym – cieniutkimi plasterkami truskawek wtopionymi w bitą śmietanę. Niezwykły. Dlaczego? Może sprawia to cynamon, a może te cieniutkie placki?

Przepis pochodzi z “Nowej Kuchni Polskiej – spotkania z przyprawami” dodatku do “Gazety Wyborczej” (zmodyfikowany).

Tort cynamonowy
Tort cynamonowy

Składniki ciasta:

  • 22 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki masy:

  • 600 ml śmietany 36 %
  • puder do smaku
  • 20 dag truskawek (można pominąć)
  • kakao z cynamonem do oprószenia wierzchu
Tort cynamonowy
Tort cynamonowy

Wykonanie:

Narysować na pergaminie osiem krążków o średnicy 20 cm. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać dalej na gładki krem. Po łyżce wsypywać przesianą z cynamonem mąkę, mieszając mikserem nastawionym na najniższe obroty. Ciasto podzielić na osiem części i rozsmarować równomiernie na pergaminowych krążkach. Piec, w rozgrzanym do 180 °C piekarniku, na złoty kolor. Krążki ostudzić. Truskawki pokroić na cieniutkie plasterki (część odłożyć do dekoracji). Śmietanę ubić z pudrem. Masą przełożyć krążki, wkładając w nią plasterki truskawek. Całość lekko docisnąć. Wierzch posmarować ubitą śmietaną, posypać kakao wymieszanym z cynamonem i ozdobić truskawkami. Tort trzeba schłodzić (4 – 5 godzin).

Wersja bez truskawek, którą robiłam wcześniej, jest równie pyszna.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.