Tort specjalny – na życzenie jubilata. Wielowarstwowy, cynamonowo-maślany, z akcentem wiosennym – cieniutkimi plasterkami truskawek wtopionymi w bitą śmietanę. Niezwykły. Dlaczego? Może sprawia to cynamon, a może te cieniutkie placki?
Przepis pochodzi z “Nowej Kuchni Polskiej – spotkania z przyprawami” dodatku do “Gazety Wyborczej” (zmodyfikowany).
Składniki ciasta:
- 22 dag mąki
- 20 dag masła
- 12 dag cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki masy:
- 600 ml śmietany 36 %
- puder do smaku
- 20 dag truskawek (można pominąć)
- kakao z cynamonem do oprószenia wierzchu
Wykonanie:
Narysować na pergaminie osiem krążków o średnicy 20 cm. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać dalej na gładki krem. Po łyżce wsypywać przesianą z cynamonem mąkę, mieszając mikserem nastawionym na najniższe obroty. Ciasto podzielić na osiem części i rozsmarować równomiernie na pergaminowych krążkach. Piec, w rozgrzanym do 180 °C piekarniku, na złoty kolor. Krążki ostudzić. Truskawki pokroić na cieniutkie plasterki (część odłożyć do dekoracji). Śmietanę ubić z pudrem. Masą przełożyć krążki, wkładając w nią plasterki truskawek. Całość lekko docisnąć. Wierzch posmarować ubitą śmietaną, posypać kakao wymieszanym z cynamonem i ozdobić truskawkami. Tort trzeba schłodzić (4 – 5 godzin).
Wersja bez truskawek, którą robiłam wcześniej, jest równie pyszna.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.