Ciastka kręcone

Domowa, nocna cukierenka pracuje pełną parą! Dziś ciastka kręcone, czyli ciastka kruche, maszynkowe. Maszynkowe, to nie brzmi dobrze, ale kręcone…mają w sobie zabawę, radość i uśmiech. Uwielbiam je, może dlatego, że robiła je moja babcia. W ogóle babcia była specjalistką od wszelakich drobnych słodkości: amoniaczki, ciastka kręcone i kruche z nadzieniem owocowym (coś jak mini torciki linckie), faworki, róże karnawałowe, pączki, słodkie bułki, chlapaki….

Kręcone są maślane, kruche, smaczne. Odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość. U mojej babci były „żelaznym zapasem” na wypadek niespodziewanych gości.

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka



ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • 625 g mąki
  • 250 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1/2 łyżki smalcu (pomijam, choć smalec zwiększ kruchość ciasta)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli
  • ew. wanilia

Wykonanie:

Mąkę, przesianą z amoniakiem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem na proszek. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w lodówce na 12 godzin. Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciastka. Piec na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 200 -220 °C.

Kręcone dodaję do akcji „Mazowsze kulinarnie” .

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_ciastka kruche_ciastka maszynkowe

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka  Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *