Dlaczego niemieckie??? Tak się utarło i koniec. Jakie jest? – biszkopt, drobne owoce zanurzone w galaretce, bita śmietana i tarta czekolada, czyli ciasto na lato, do poobiedniej kawy. Raz w roku – obowiązkowo!
Składniki:
- 4 jajka
- 14 dag cukru
- 13 dag mąki pszennej
- 7 dag mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy lub otarta skórka cytrynowa z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 galaretki (z owoców leśnych lub malinowa)
- 25 dag malin
- 30 – 40 dag borówek amerykańskich
- 0,5 l śmietany
- 2 zagęstniki do śmietany
- 10 g czekolady (mleczna lub gorzka)
Wykonanie:
Ustawić piekarnik na 190 °C. Przygotować foremkę (25 x 40 cm) – posmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi, które nadadzą ciastu delikatny kokosowy posmak. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka utrzeć z wanilią, łyżką ciepłej wody i połową cukru na gładką, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ubijać, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Białka połączyć z żółtkami i mąkami z proszkiem, delikatnie mieszając. Przełożyć do foremki i piec 30 minut.
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzątku, schłodzić. Na ostudzony biszkopt położyć owoce i zalać je gęstniejącą galaretką. Poczekać aż galaretka stężeje.
Ubić śmietanę. W połowie ubijania dodać cukier wymieszany z zagęstnikami. Ubitą śmietanę położyć na galaretkę, na nią zetrzeć czekoladę. Schłodzić.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto niemieckie dodaję do akcji: “W malinowym chruśniaku”.
Inne słodkości z żelatyną: