Kurczak po umbryjsku

Umbria – ciekawy, piękny i niedoceniany region Włoch. „Kopciuszek” graniczący ze znaną, osławioną, opiewaną Toskanią. Ale tak jak w bajce, kopciuszka wystarczy odkryć, by zachwycić się pięknem krajobrazu, architektury, kuchni.

Kurczak po umbryjsku – proste, wspaniałe danie z rozmarynem – moim ulubionym ziołem.

Przepis podpatrzony w Kuchni TV, chyba w programie prowadzonym przez dwie Angielki.

kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 4-5 gałązek rozmarynu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem

Wykonanie:

Pałki (osolone i popieprzone) wrzucić na suchą patelnię. Po chwili odlać powstały płyn, dodać oliwę, listki rozmarynu, czosnek pokrojony na połówki, lub ćwiartki. Chwilę podsmażyć, uważając by nie przypalić czosnku (gorzknieje!). Wlać wino i dusić mięso do miękkości. Gotowe!

Najlepsze z ziemniakami i sałatką (wybieram buraczki).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z ziołami:

 pomodori ripieni_pomidory faszerowane_kuchnia włoska_przekąski  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik 

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *