Pora na szparagi, moja ulubiona pora kulinarna :). A risotto jest kremowe, aksamitne z chrupiącymi szparagami, delikatną nutą czosnku i skórki cytrynowej. I choć szparagi przygotowuję na różne sposoby – z polentą, jako zupa, z rybami, ze sznyclami, w sałatkach, z makaronem, kaszą, pizzą, wersja z ryżem jest nadal moją ulubioną.
Składniki kremowego risotto ze szparagami i szpinakiem:
- 1 szklanka ryżu do risotto – arborio (szklanka 250 ml)
- 1/3 szklanki białego wytrawnego/półwytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- pół paczki szpinaku (ok. 130 g)
- mała cebulka
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
- 1/2 lub więcej szklanki śmietanki 12 % (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki startego twardego sera typu parmezan + do posypania dania
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1 ząbek czosnku
- ew. koperek do posypania dania
Jak zrobić kremowe risotto ze szparagami i szpinakiem?
Ryż przełóż na sitko, opłucz i osącz.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Masło rozgrzej w garnku, wrzuć cebulkę i zeszklij (nie dopuść do zbrązowienia cebuli).
Do cebuli dodaj ryż i lekko przesmaż (ziarnek staną się przeźroczyste). Wlej wino i odparuj.
Dodaj łyżkę wazową gorącego bulionu, wymieszaj, gdy odparuje dodaj kolejną i tak powtarzaj do wyczerpania płynu.
W między czasie umyj i osącz szpinak.
Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek.
Zetrzyj skórkę cytrynową.
Zetrzyj parmezan.
Umyj, osącz szparagi. Odłam, lekko naciskając na warzywo, zdrewniałą, dolną część szparaga. To łatwe szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu.
Szparagi podziel na 2-3 cm kawałki, główki pozostaw całe.
Rozgrzej patelnie z olejem, wrzuć szparagi, smaż 2-3 minuty, potem dodaj czosnek, szpinak. Przesmaż tylko do sparzenia szpinaku 1-2 minuty, dodaj skórkę, część parmezanu (2/3) i ugotowany ryż.
Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i skórką, ew. dodaj śmietankę. Masa powinna być lekko płynna. Tak wiem, Włosi tak nie robią, ale ostatnio w jednej z restauracji jadłam w ten sposób przygotowane risotto z prawdziwkami i dla mnie to był strzał w dziesiątkę.
Przed podaniem można posypać pozostałym parmezanem i koperkiem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.