Kremowe risotto ze szparagami i szpinakiem

Pora na szparagi, moja ulubiona pora kulinarna :). A risotto jest kremowe, aksamitne z chrupiącymi szparagami, delikatną nutą czosnku i skórki cytrynowej. I choć szparagi przygotowuję na różne sposoby – z polentą, jako zupa, z rybami, ze sznyclami, w sałatkach, z makaronem, kaszą, pizzą, wersja z ryżem jest nadal moją ulubioną.

ryż ze szparagami i szpinakiem
Kremowe risotto ze szparagami i szpinakiem

Składniki kremowego risotto ze szparagami i szpinakiem:

  • 1 szklanka ryżu do risotto – arborio (szklanka 250 ml)
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego/półwytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • pół paczki szpinaku (ok. 130 g)
  • mała cebulka
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
  • 1/2 lub więcej szklanki śmietanki 12 % (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki startego twardego sera typu parmezan + do posypania dania
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 ząbek czosnku
  • ew. koperek do posypania dania

Jak zrobić kremowe risotto ze szparagami i szpinakiem?

Ryż przełóż na sitko, opłucz i osącz.

Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Masło rozgrzej w garnku, wrzuć cebulkę i zeszklij (nie dopuść do zbrązowienia cebuli).

Do cebuli dodaj ryż i lekko przesmaż (ziarnek staną się przeźroczyste). Wlej wino i odparuj.

Dodaj łyżkę wazową gorącego bulionu, wymieszaj, gdy odparuje dodaj kolejną i tak powtarzaj do wyczerpania płynu.

W między czasie umyj i osącz szpinak.

Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek.

Zetrzyj skórkę cytrynową.

Zetrzyj parmezan.

Umyj, osącz szparagi. Odłam, lekko naciskając na warzywo, zdrewniałą, dolną część szparaga. To łatwe szparag sam pęknie w odpowiednim miejscu.

Szparagi podziel na 2-3 cm kawałki, główki pozostaw całe.

Rozgrzej patelnie z olejem, wrzuć szparagi, smaż 2-3 minuty, potem dodaj czosnek, szpinak. Przesmaż tylko do sparzenia szpinaku 1-2 minuty, dodaj skórkę, część parmezanu (2/3) i ugotowany ryż.

Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i skórką, ew. dodaj śmietankę. Masa powinna być lekko płynna. Tak wiem, Włosi tak nie robią, ale ostatnio w jednej z restauracji jadłam w ten sposób przygotowane risotto z prawdziwkami i dla mnie to był strzał w dziesiątkę.

Przed podaniem można posypać pozostałym parmezanem i koperkiem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.