Sałatka ze szparagami

Wiosenna sałatka z moimi ulubionymi  zielonymi szparagami. W jej skład wchodzą także malutkie drobiowe klopsiki, ziemniaki, jajka i rzodkiewki, dlatego z powodzeniem może zastąpić obiad, drugie śniadanie w pracy, ale można zabrać ją także na piknik. Składniki łączy i uzupełnia słodko-słony sos.

Świetna, godna polecenia sałatka.

sałatka ze szparagami_wiosenna sałatka_danie jednogarnkowe_danie na piknik

Składniki:

  • 8-10 malutkich klopsików drobiowych (wielkości orzecha włoskiego)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ziemniaki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umyć, odciąć twardą część, ugotować na półtwardo. Każdego podzielić na dwie części i do sałatki użyć tylko część z główką.

Rzodkiewki i obrane jajka podzielić na ćwiartki.

Ziemniaki pokroić w plasterki (lub półplasterki, jeśli ziemniaki są duże).

Oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz połączyć ubijając widelcem.

Do dużej miski włożyć (układając) klopsiki, ziemniaki, rzodkiewki, szparagi, jajka i polać sosem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wiosenne dania:

sałatka truskawkowa passe_truskawki wytrawnie  tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie  Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Wiosenne pierogi pieczone ze szpinakiem_paszteciki krucho-drożdżowe_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *