Zielono mi! I w tym duchu moja pizza – zielone szparagi, rukola, por. Smak podkreśla i zaostrza ser pleśniowy, ale ton nadają szparagi i rukola.
Składniki:
- 400 g mąki
- 220 ml wody (35°C)
- 20 ml oliwy
- 16 g drożdży
- 8 g soli
- 4 g cukru
- dodatki
- pęczek zielonych szparagów
- 2 pory
- 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
- 200 g fety
- masło do podsmażenia i polania
- rukola
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C i zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 – 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.