Pizza ze szparagami i rukolą

Zielono mi! I w tym duchu moja pizza – zielone szparagi, rukola, por. Smak podkreśla i zaostrza ser pleśniowy, ale ton nadają szparagi i rukola.

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 220 ml wody (35°C)
  • 20 ml oliwy
  • 16 g drożdży
  • 8 g soli
  • 4 g cukru
  • dodatki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 pory
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego (łagodnego)
  • 200 g fety
  • masło do podsmażenia i polania
  • rukola
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę połączyć z roztworem wodno-drożdżowym, dodać sól, cukier, oliwę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Podsmażyć na maśle pokrojonego pora (2 -3 minuty), dodać ser pleśniowy i podgrzać do rozpuszczenia sera. Szparagi obgotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie (ok. 2 min). Szparagi i pora wystudzić. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Położyć podsmażone pory, szparagi, pokrojoną w kostkę fetę. Skropić oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C i zmniejszyć temperaturę do 240 °C. Piec 12 – 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.