Tarta ze szparagami

Sezon na moje ulubione szparagi w pełni. Jest bardzo krótki, dlatego czerpię pełnymi garściami. A dziś tarta wg M. Rouxa. Ciasto na tartę – kruche, sypkie, smaczne, najlepsze z tych, które do tej pory jadłam. Szparagi świetnie komponują się z suszonymi pomidorami. Całość rewelacyjna. Nam najlepiej smakuje na zimno!

tarta ze szparagami_tarta wytrawna_danie wegetariańskie

Przepis na podstawie dania z książki “Ciasta pikantne i słodkie” M. Rouxa.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka zimnego mleka

Nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • słoiczek pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • koperek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Do mąki włożyć pokrojone w kostkę i lekko rozmiękczone masło, sól, cukier, jajko. Wymieszać składniki palcami i połączyć na gładką masę. Powoli zagniatać z mąką, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć. Wyrabiać ciasto odpychając od siebie 4-5 raz, aż będzie gładkie. Zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. (Ciasto można przechowywać w lodówce tydzień).

Rozwałkować ciasto, wyłożyć formę do tart (u mnie 26 cm) i wstawić do lodówki na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 190 °C (nagrzałam do 220). Położyć na tartę papier do pieczenia wsypać na niego suchy groch lub fasolę, docisnąć i piec 20 minut. Po tym czasie usunąć groch i piapier, obniżyć temperaturę i piec jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto ostudzić.

W tym czasie ugotować szparagi. Pomidory osączyć i pokroić w kostkę. Jajka, śmietanę, żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową wymieszać. Na tartę położyć pomidory i ew. końcówki szparagów, zlać częścią mieszaniny jajek i śmietany, ułożyć szparagi i zalać resztą zalewy. Zapiekać 30 minut. Tartę podawać letnią posypaną koprem, choć nam najlepiej smakowała zimna z surówką z rzodkiewki i jogurtu. Pewnie białe wino to też dobry pomysł do tego dania.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.