Kolejna rzecz z cyklu domowe wyroby – granola. Płatki orkiszowe z dużą ilością suszonych owoców, miodem, orzechami i nasionami. Granola wspaniale łączy się z jogurtem, mlekiem, ale jako samodzielna przegryzka też jest pyszna. Zapewne większość ludzi takie danie je na śniadanie, u nas granolę jemy na kolację.
Składniki:
- 400 g płatków orkiszowych
- 200 g różnych orzechów i nasion (u mnie migdały, włoskie, pistacjowe, nasiona słonecznika i dyni)
- 350 g różnych suszonych owoców (śliwki, rodzynki, morele, jabłka)
- 2 łyżki owoców goji (ponoć bardzo zdrowe)
- 6 łyżek miodu
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy (u mnie cynamonowa)
Wykonanie:
Orzechy i migdały rozdrobnić. Płatki połączyć z nasionami i orzechami. Miód, oliwę i cukier lekko podgrzać. Mieszanką polać płatki, dobrze wymieszać. Przełożyć na tacę piekarnikową. Wstawić na 30 – 35 minut do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Mieszać co 5 – 8 minut. Owoce umyć, większe pokroić i razem wymieszać, dołożyć do płatków na ostatnie 10 minut. Wystudzić.
Znajdź mnie na fb.
Granolę zapisuję do akcji „O! Orkisz”.
Inne dania na śniadania: