Granola orkiszowa

Kolejna rzecz z cyklu domowe wyroby – granola. Płatki orkiszowe z dużą ilością suszonych owoców, miodem, orzechami i nasionami. Granola wspaniale łączy się z jogurtem, mlekiem, ale jako samodzielna przegryzka też jest pyszna. Zapewne większość ludzi takie danie je na śniadanie, u nas granolę jemy na kolację.

granola orkiszowa_płatki śniadaniowe_danie na śniadanie

Składniki:

  • 400 g płatków orkiszowych
  • 200 g różnych orzechów i nasion (u mnie migdały, włoskie, pistacjowe, nasiona słonecznika i dyni)
  • 350 g różnych suszonych owoców (śliwki, rodzynki, morele, jabłka)
  • 2 łyżki owoców goji (ponoć bardzo zdrowe)
  • 6 łyżek miodu
  • 2-3  łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy (u mnie cynamonowa)

Wykonanie:

Orzechy i migdały rozdrobnić. Płatki połączyć z nasionami i orzechami. Miód, oliwę i cukier lekko podgrzać. Mieszanką polać płatki, dobrze wymieszać.  Przełożyć na tacę piekarnikową. Wstawić na 30 – 35 minut do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Mieszać co 5 – 8 minut.  Owoce umyć, większe pokroić i razem wymieszać, dołożyć do płatków na ostatnie 10 minut. Wystudzić.

Znajdź mnie na fb.

Granolę zapisuję do akcji „O! Orkisz”.

Inne dania na śniadania:

Bułeczki owsiano-cytrynowe_muffinki_bułki  chałka_ciasto drożdżowe  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  bułeczki kukurydziane_domowe pieczywo_drożdżowe bułki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *