Kolejna rzecz z cyklu domowe wyroby – granola. Płatki orkiszowe z dużą ilością suszonych owoców, miodem, orzechami i nasionami. Granola wspaniale łączy się z jogurtem, mlekiem, ale jako samodzielna przegryzka też jest pyszna. Zapewne większość ludzi takie danie je na śniadanie, u nas granolę jemy na kolację.
Składniki:
- 400 g płatków orkiszowych
- 200 g różnych orzechów i nasion (u mnie migdały, włoskie, pistacjowe, nasiona słonecznika i dyni)
- 350 g różnych suszonych owoców (śliwki, rodzynki, morele, jabłka)
- 2 łyżki owoców goji (ponoć bardzo zdrowe)
- 6 łyżek miodu
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy (u mnie cynamonowa)
Wykonanie:
Orzechy i migdały rozdrobnić. Płatki połączyć z nasionami i orzechami. Miód, oliwę i cukier lekko podgrzać. Mieszanką polać płatki, dobrze wymieszać. Przełożyć na tacę piekarnikową. Wstawić na 30 – 35 minut do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Mieszać co 5 – 8 minut. Owoce umyć, większe pokroić i razem wymieszać, dołożyć do płatków na ostatnie 10 minut. Wystudzić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Ziarno orkiszu jest nie tylko pożywne, ale także smaczne. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga trawienie, ale także zapewnia uczucie sytości na cały poranek. Granola orkiszowa z pewnością zasmakuje także dzieciom – jest prosta i szyba w przygotowaniu więc z pewnością znajdziemy te 5 minut na śniadanie.