Błyskawiczne, aromatyczne danie obiadowe. Już pachnie latem, słońcem, wakacjami. Może sprawiły to zioła, a może młode ziemniaki? Koniecznie z surówką (u nas rukola z pomidorami) i białym winem!
Danie na podstawie przepisu z “Kuchni Ekspresowej” – wydania specjalnego “Claudii”.
Składniki:
- 8 pałek (podudzi) kurczaka
- 3-4 gałązki tymianku
- 3 gałązki rozmarynu
- garść bazylii
- garść liści szałwii
- 2 cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- oliwa i masło do smażenia
- sól, pieprz
- ok. 1 kg ziemniaków
Wykonanie:
Podudzia umyć, osuszyć, natrzeć bazylią, tymiankiem, rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno posiekać. Cytryny pokroić w plasterki (ze skórką). Oliwę z masłem rozgrzać na patelni, podsmażyć pałki i przełożyć do brytfanny. Dodać czosnek, ziemniaki pokrojone na ćwiartki (jeśli są młode można ze skórką), polać winem i bulionem, posypać szałwią. Włożyć plasterki cytryny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 45-50 minut. U nas z sałatką rukola + pomidory z sosem winegret.
Znajdź mnie na fb.
Pałki dodaję do akcji “Zielnik kuchenny”.
Inne dania z ziołami: