Kurczak w ziołach

Błyskawiczne, aromatyczne danie obiadowe. Już pachnie latem, słońcem, wakacjami. Może sprawiły to zioła, a może młode ziemniaki? Koniecznie z surówką (u nas rukola z pomidorami) i białym winem!

Danie na podstawie przepisu z „Kuchni Ekspresowej” – wydania specjalnego „Claudii”.

kurczak w ziołach_dania z drobiu_dania błyskawiczne_dania z ziołami

Składniki:

  • 8 pałek (podudzi) kurczaka
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • garść bazylii
  • garść liści szałwii
  • 2 cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • ok. 1 kg ziemniaków

kurczak w ziołach_dania z drobiu_dania błyskawiczne_dania z ziołami

Wykonanie:

Podudzia umyć, osuszyć, natrzeć bazylią, tymiankiem, rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno posiekać. Cytryny pokroić w plasterki (ze skórką). Oliwę z masłem rozgrzać na patelni, podsmażyć pałki i przełożyć do brytfanny. Dodać czosnek, ziemniaki pokrojone na ćwiartki (jeśli są młode można ze skórką), polać winem i bulionem, posypać szałwią. Włożyć plasterki cytryny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 45-50 minut. U nas z sałatką rukola + pomidory z sosem winegret.

 Znajdź mnie na fb.
kurczak w ziołach_dania z drobiu_dania błyskawiczne_dania z ziołami

Pałki dodaję do akcji „Zielnik kuchenny”.

akcja_zielnik kuchenny_kurczak w ziołach

Inne dania z ziołami:

sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  pałki miodowo-rozmarynowe_dania z drobiu_dania na piknik_dania błyskawiczne_szpinak na surowo  indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu  pierogi mięsne z szałwią + surówka z cukinii_pierogi gotowane_surówka  

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *