Jesień przyszła, nie ma na to rady! Na pożegnanie lata pierogi mięsne z moją ulubioną szałwią. Delikatne mięso otulone miękkim ciastem, polane masłem szałwiowym z listkami chrupiącej szałwii, do nich surówka z cukinii i białe, wytrawne wino. Rewelacyjne obiadowe danie na weekend. Jestem przekonana, że każdy kto wypróbuje w ten sposób okraszonych pierogów, nie wróci do cebulki ze skwarkami.
Składniki pierogów:
- 500 g mąki
- ciepła woda
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sól
- 500 g gotowanego mięsa z kurczaka
- 1 czerstwa bułka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- masło i świeże listki szałwii do polania pierogów
Składniki surówki:
- 2 małe, młode cukinie
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżka natki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka oregano lub koperku
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
- sok z cytryny
Wykonanie pierogów:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę podsmażyć na oleju. Cebulę, bułkę i mięso zmielić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki usypać na stolnicy kopczyk, zrobić w nim dołek. Do środka wgłębienia wbić jajko, dodać sól i tyle wody, by ciasto po wyrobieniu było gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Dwie przykryć, trzecią rozwałkować wykrawać kółka, nakładać na nie farsz i lepić pierogi. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami ciasta.
Pierogi gotować partiami w osolonej wodzie. Ugotowane osączyć i polać masłem z szałwią.
Masło rozpuścić do gorącego wkładać umytą, osuszoną szałwię i chwilę ją opiekać (do momentu aż będzie chrupiąc).
Wykonanie surówki:
Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paski, osolić i odstawić by zmiękła i puściła sok. W tym czasie posiekać drobno zioła oraz przygotować sos (jogurt połączyć z przyprawami). Cukinię osączyć, formować z niej roladki, układać na talerzu. Całość polać sosem i posypać ziołami.
Uwaga:
*ciapston napisał (napisała), że szałwia jest niewskazana dla matek karmiących! Doczytałam na stronach dla młodych matek, że szałwia może powodować zatrzymanie laktacji.
Znajdź mnie na fb.
Pierogi dodaję do akcji “Zielnik kuchenny”.
Inne pierogi: