Te bułeczki to echo wakacji. Są przepyszne, chociaż nieco inne niż przysmak – wspomnienie. Na pewno dla wszystkich wielbicieli migdałów, cynamonu i oczywiście drożdżówek. Co zmienię, gdy będę je robiła następny raz? Po pierwsze zmielę na pył migdały, tak by masa miała charakter marcepanu i dodam ich więcej. Po drugie w inny sposób złożę bułki.
Składnik:
- 2 i 1/2 szklanek mąki (425 g)
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 75 g rozpuszczonego masła
- 10 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)
Składniki nadzienia:
- 20 dag mielonych migdałów
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- można dodać 2 -3 krople ekstraktu migdałowego
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniego mleka, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i letniego mleka, letnie masło, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, tak długo aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia, w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia (1,5 – 2 godzin).
W tym czasie przygotować nadzienie – połączyć wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim nadzienie, całość zrolować. Roladę pokroić na 2 – 3 cm paski. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zwinięciem do góry, piec ok. 15 minut.
Znajdź mnie na fb.
Bułki zapisuję do akcji “Co w śniadaniówce można znaleźć”.
Inne pyszności śniadaniowe:
1 thoughts on “Zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe”