Zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe

Te bułeczki to echo wakacji. Są przepyszne, chociaż nieco inne niż przysmak – wspomnienie. Na pewno dla wszystkich wielbicieli migdałów, cynamonu i oczywiście drożdżówek. Co zmienię, gdy będę je robiła następny raz? Po pierwsze zmielę na pył migdały, tak by masa miała charakter marcepanu i dodam ich więcej. Po drugie w inny sposób złożę bułki.  

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie

 Składnik:

  • 2 i 1/2 szklanek mąki (425 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ponad 0,5 szklanki mleka (155 ml)

Składniki nadzienia:

  • 20 dag mielonych migdałów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • można dodać 2 -3 krople ekstraktu migdałowego

zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniego mleka, rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru i letniego mleka, letnie masło, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, tak długo aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia, w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia (1,5 – 2 godzin).

W tym czasie przygotować nadzienie – połączyć wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Ciasto rozwałkować, rozsmarować na nim nadzienie, całość zrolować. Roladę pokroić na 2 – 3 cm paski. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zwinięciem do góry, piec ok. 15 minut.

Znajdź mnie na fb.

Bułki zapisuję do akcji “Co w śniadaniówce można znaleźć”.

Inne pyszności śniadaniowe:

schab minutka_domowe wędliny  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory

drukuj

1 thoughts on “Zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.