Wyjeżdżam. Zostawiam syneczka “na pastwę losu” i w drogę. Między przeszukiwaniem szafy, a malowaniem się, robię drożdżówkę. Jest to idealne ciasto, dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu, a uwielbiają ciasto drożdżowe (niekoniecznie kupione). Nie jest to placek-puszek, jak babka drożdżowa mojej mamy, ale bardzo długo zachowuje świeżość i jest pyszny! Niestety jest jeden haczyk (nic, nie jest doskonałe) – trzeba o nim pomyśleć dzień wcześniej.
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 125 g rozpuszczonego letniego masła
- 1 łyżka oleju
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- bakalie
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajka, cukier, mleko, masło, olej, sól, drożdże, wymieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić na 10 – 12 godzin. Po ww. czasie dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki keksowej. Posypać kruszonką. Przepis na kruszonkę zobacz tu. Piec 35 – 40 min w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Po włożeniu ciasta zmniejszyć temperaturę do 180 °C.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.