Drożdżówka błyskawiczna

Wyjeżdżam. Zostawiam syneczka „na pastwę losu” i w drogę. Między przeszukiwaniem szafy, a malowaniem się, robię drożdżówkę. Jest to idealne ciasto, dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu, a uwielbiają ciasto drożdżowe (niekoniecznie kupione). Nie jest to placek-puszek, jak babka drożdżowa mojej mamy, ale bardzo długo zachowuje świeżość i jest pyszny! Niestety jest jeden haczyk (nic, nie jest doskonałe) – trzeba o nim pomyśleć dzień wcześniej.

drożdżówka błyskawiczna

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4  szklanki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 125 g rozpuszczonego letniego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • bakalie
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Jajka, cukier, mleko, masło, olej, sól, drożdże, wymieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić na 10 – 12 godzin. Po ww. czasie dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki keksowej. Posypać kruszonką. Przepis na kruszonkę zobacz tu. Piec 35 – 40 min w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Po włożeniu ciasta zmniejszyć temperaturę do 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

  babka gotowana  babka ucierana mamy Heleny  Pizza babka drożdżowa mamy Honoraty

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *