Drożdżówka błyskawiczna

Wyjeżdżam. Zostawiam syneczka „na pastwę losu” i w drogę. Między przeszukiwaniem szafy, a malowaniem się, robię drożdżówkę. Jest to idealne ciasto, dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu, a uwielbiają ciasto drożdżowe (niekoniecznie kupione). Nie jest to placek-puszek, jak babka drożdżowa mojej mamy, ale bardzo długo zachowuje świeżość i jest pyszny! Niestety jest jeden haczyk (nic, nie jest doskonałe) – trzeba o nim pomyśleć dzień wcześniej.

drożdżówka błyskawiczna

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4  szklanki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 125 g rozpuszczonego letniego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • bakalie
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Jajka, cukier, mleko, masło, olej, sól, drożdże, wymieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić na 10 – 12 godzin. Po ww. czasie dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki keksowej. Posypać kruszonką. Przepis na kruszonkę zobacz tu. Piec 35 – 40 min w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Po włożeniu ciasta zmniejszyć temperaturę do 180 °C.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

  babka gotowana  babka ucierana mamy Heleny  Pizza babka drożdżowa mamy Honoraty

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *