Chleb z rodzynkami

Lekko słodki, pszenny chleb, doskonały z masłem i kubkiem ciepłego mleka. Czyż nie cudownie rozpocząć w ten sposób weekendowy poranek?

Przepis mamy Heleny (dla maszynistów).

chleb z rodzynkami_chleb słodki_chleb drożdżowy

Składniki:

  • 2,5 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 160 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 390 g mąki poznańskiej
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 120 g rodzynek

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do maszyny do wypieku chleba wlać mleko, jajka, posiekane masło, sól, cukier, mąkę, drożdże (drożdże nie powinny zamoczyć się i dotykać soli). Włączyć maszynę na program do wypieku drożdżówki. Po ok. 20 minutach wsypać rodzynki (maszyna sygnalizuje dźwiękiem). Wyrabianie i pieczenie chleba zajmuje 3 godziny 45 minut.

Znajdź mnie na fb.

Inne pieczywa:

Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_dania kuchni mazowieckiej  mamine jagodzianki_słodkie bułki_ciasto drożdżowe  zrolowane bułeczki migdałowo-cynamonowe_bułki drożdżowe_bułki słodkie

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *