Pałki miodowo-rozmarynowe to idealne danie na piknik. Wystarczy upiec i zapakować do koszyka razem z bułkami posypanymi czarnuszką i warzywami pokrojonymi w słupki. Do tego coś słodkiego, może drożdżówka maślana, może domowe wafelki i koniecznie domowa oranżada. Nie zapomnijmy o kocu, piłce czy grach planszowych. Czy nie przypomina to wyprawy w stylu Kubusia Puchatka?
Jeśli nie wybieramy się na piknik, pałki można podać z surówką szpinakowo-pomidorową i ziemniakami.
Jakie jest to danie? Miód idealnie komponuje się z rozmarynem i kurczakiem, a surówka ze szpinaku jest zaskakująca i smaczna. Teraz kiedy szpinak jest młody, nie ma nic lepszego.
Przepis na pałki z “Kuchni Ekspresowej” – wyd. spec. “Claudii”, a na surówkę “babci” Ani.
Składniki:
- 8 pałek (podudzi) kurczaka
- 3 łyżki oliwy rozmarynowej lub oleju
- 6 łyżek płynnego miodu
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- sól, pieprz
Składniki surówki:
- 20-25 dag świeżego szpinaku
- 2 pomidory
- 1 łyżka oliwy (najlepiej pikantnej)
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pałki nasolić, posypać pieprzem, posmarować olejem i piec 25 minut w rozgrzanym do 200 °C piekarniku. Igiełki rozmarynu oderwać od gałązek, drobno pokroić i połączyć z miodem i sokiem z cytryny. Po 25 minutach pieczenia, mięso posmarować dokładnie mieszanką miodową i piec 15-20 minut.
Szpinak pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz – połączyć. Pomidory wymieszać ze szpinakiem. Całość polać sosem.
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne dania z mięsem: