Mamine gołąbki

Bardzo popularne, ale pracochłonne danie. W sam raz na weekendowy, nieśpieszny obiad. Dlaczego zamieszczam tak popularne danie? Czym charakteryzują się nasze gołąbki? Po pierwsze są bardzo chude, po drugie są bez wieprzowiny, po trzecie są nasze i uwielbiamy je.

Specjalność mamy Heleny.

mamine gołąbki_dania z mięsem_faszerowana kapusta_kuchnia polska

Składniki:

  • 1 kg mięsa (w równych częściach wołowina/mięso indycze z udźca/mięso z kurczaka)
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • odrobina oleju do podsmażenia cebuli
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3-4 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • ew. kości z udźca indyka na dno garnka

Wykonanie:

Ryż ugotować (szklanka ryżu + 2 szklanki wody). Cebulę pokroić i podsmażyć. Mięso i cebulę zemleć (przed mieleniem oddzielić skórę i tłuszcz z mięsa). Masę mięsną wyrobić, dodać ostudzony ryż, sól, pieprz, odrobinę majeranku – wymieszać. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do garnka z gotującą wodą i gotować przewracając ją. Zdejmować sukcesywnie liście. Z każdego liścia delikatnie odkrawać nerwy. Przygotować duży, płaski garnek – na dno ułożyć liście kapusty, marchewki pokrojone w słupki i ew. kości indycze. Nadzienie mięsno-ryżowe kłaść na liść pod koniec dłuższej części liścia (no może 1/3 części). Złożyć dłuższe boki do środka (nakładając na farsz), przykryć krótszym bokiem liścia mięso, zwinąć. Układać w garnku, ostatnią warstwę gołąbków przykryć liśćmi kapusty, dolać odrobinę wody, gotować godzinę. Po tym czasie wywarem z gołąbków rozmieszać koncentrat pomidorowy, zalać nim gołąbki i gotować jeszcze pół godziny.  

Uwagi:

*jeśli mamy młodą kapustę, łączny czas gotowania skraca się do godziny

**w sezonie zimowym, na dno garnka można położyć kapustę kiszoną

***do gołąbków można przygotować sos mieszając wywar spod gołąbków z mąką i śmietaną

****gołąbki można posypać natką lub koprem.

Znajdź mnie na fb.

mamine gołąbki_dania z mięsem_faszerowana kapusta_kuchnia polska

Inne dania z mięsem:

faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato  polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *