Drożdżówka czekoladowa z rabarbarem

Przepis znalazłam na blogu “Moje Wypieki”. Zachwycił mnie. Ciasto drożdżowe z czekoladą to coś nowego i niespotykanego. Trochę przestraszyłam się komentarzy, ale brnęłam. I co – ciasto po przygotowaniu jest mało zwarte, bałam się, że po upieczeniu wyjdzie zakalec. Na proponowaną formę jest za duże. oprócz tego zachęcam do zmiany kruszonki. Ale, ale generalnie jest pyszne, z cudownymi kawałkami czekolady w środku, długo zachowuje świeżość, przepięknie pachnie, nie jest za słodkie (raczej wytrawne) i w żadnym razie nie przypomina murzynka.

Przepis z moimi zmianami.

drożdżówka czekoladowa z rabarbarem_ciasto drożdżowe_ciasto czekoladowe_ciasto z rabarbarem

Składniki ciasta:

  • 500 g maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250-300 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g czekolady mlecznej drobno posiekanej
  • 100 g czekolady gorzkiej drobno posiekanej
  • 800 g pokrojonego rabarbaru

Składniki kruszonki:

  • 10 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 110 g maki
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Mąkę, kakao przesiać, dodać sól. Zrobić rozczyn – drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać 2-3 łyżki letniego mleka i tyle mąki, by całość miała gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut).

Rozczyn dodać do mieszanki mącznej, dodać jajka, pozostały cukier, masło i mleko. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (60-90 minut). Ciasto jest rzadkie, dlatego proponuję mniej mleka – 250 ml max do 300 ml, choć wszystko zależy od mąki.

W tym czasie obrać i pokroić na 1-2 cm kawałki.

Przygotować formę 25 x 35 cm (tak zrobiłam ja, ale lepszym rozwiązaniem byłoby użycie dużej, głębokiej blaszki piekarnikowej). Przełożyć ciasto. Na ciasto położyć rabarbar i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć palcami).

Piec w temperaturze 180 °C ok. 1 godziny w mniejszej formie lub krócej w większej (proponuję sprawdzić patyczkiem po 45 minutach).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówka czekoladowa z rabarbarem_ciasto drożdżowe_ciasto czekoladowe_ciasto z rabarbarem

Drożdżówkę dodaję do akcji “Rabarbar”.

Inne ciasta drożdżowe:

drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  drożdżówka maślana na piknik_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_ciasto na piknik  placek drożdżowy z wiśniami_ciasto drożdżowe_ciasto z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.