Pastelles to pierogi argentyńskie nadziewane kajmakiem i wiórkami kokosowymi. Można je usmażyć w głębokim tłuszczu jak pączki lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą opcję i zamieniłam ciasto z dodatkiem proszku na moje krucho-drożdżowe.
Zimne pierożki nadają się na piknik, ale można je zjeść, po lekkim przestudzeniu, na podwieczorek, mogą być słodkim drugim daniem (z sałatką owocową), czy przekąską.
Jeśli lubisz pieczone pierogi zobacz:
wiosenne pierogi ze szpinakiem
paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami
paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami
Składniki ciasta:
- 50 dag mąki
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 dag drożdży
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól (u mnie ok. łyżeczki)
- żółtko + 2 łyżeczki śmietany do posmarowania pierożków
Składniki nadzienia:
- 1 puszka kajmaku
- 10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Kajmak połączyć z wiórkami. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.
Znajdź mnie na fb.
Pierożki dodaję do akcji “Czas na piknik”.
Inne dania na piknik: