Pyszna drożdżówka maślana na piknik i nie tylko.
Masło wyraźnie wyczuwalne, choć dodałam go mniej niż przewidywał przepis. Migdały świetnie pasują i chrupią :).
Przepis na podstawie “Wielkiej księgi ciast” (wyd. Klub Dla Ciebie).
Składniki:
- ok. 200 – 230 ml mleka
- 50 g cukru
- 70 g masła
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- otarta skórka z jednej cytryny
- 42 g drożdży
- sól
Ponadto:
- 200 g masła (dodałam 100 g, ale następnym razem dodam więcej)
- 150 g cukru (dodałam 100 g)
- cukier waniliowy
- 150 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać 2-3 łyżki letniego mleka i mąki tyle, by powstał rozczyn gęstości kwaśnej śmietany. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Masło rozpuścić i letnie dodać dodać do rozczynu razem z pozostałym ciepłym mlekiem, żółtkami, cukrem, mąką, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i szczyptą soli. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki i naczynia. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość).
Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić w cieście, w równych odstępach, niewielkie wgłębienia. Masło posiekać na drobne części. W każde wgłębienie włożyć kawałki masła. Całość posypać migdałami, cukrem i cukrem waniliowym.
Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku ok. 25 minut na złoty kolor.
Znajdź mnie na fb.
Drożdżówkę dodaję do akcji “Pomysły na wykorzystanie żółtek”.
Inne drożdżówki na piknik: