Przekąska na jeden kęs. Bardzo prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna, ale pod warunkiem użycia najlepszej jakości składników. Idealna na słony podwieczorek na tarasie, ale także na przyjęcia “na stojąco”, babski wieczór.
Przepis na podstawie magazynu “Palce Lizać”.
Składniki:
- 500 g twarogu (półtłustego, o kremowej konsystencji, taki w pergaminie)
- 6 suszonych pomidorów
- ew. kilka czuszek w oliwie lub kapary
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- słodka suszona papryka
- ziarna słonecznika
- pęczek świeżego rozmarynu
Wykonanie:
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, osolić, przyprawić pieprzem, dodać rozgnieciony czosnek. Pomidory pokroić w kosteczkę. Igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, drobno posiekać i podpiec na chrupko na maśle lub oliwie. Ziarna słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni. Masę twarogową podzielić na trzy części. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do jednej części włożyć do środka kawałki pomidora i obtoczyć w rozmarynie. Do drugiej kawałki czuszki lub kapary i obtoczyć w papryce. Trzecią część obtoczyć w ziarnach słonecznika. Schłodzić.
Znajdź mnie na fb.
Kulki dodaję do akcji “Wytrawny podwieczorek na tarasie”.
Inne słone przekąski na jeden kęs: