Tiramisu inaczej, lżejsze, orzeźwiające, takie na lato. Zamiast tłustego mascarpone – jogurt grecki, amaretto zastąpione likierem pomarańczowym, kawa – sokiem pomarańczowym.
Przepyszny, rewelacyjny, zaskakujący deser na ciepłe dni.
Przepis na podstawie felietonu Tessy Capponi-Borawskiej.
Składniki (na cztery porcje):
- 500 ml gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 250 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- ok. 150 g biszkoptów (u mnie okrągłe)
- plasterki pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopty zanurzać w soku pomarańczowym wymieszanym z alkoholem (bardzo krótko, by nie powstała papka). Układać na dno czarek do deserów. Jogurt ubić z cukrem i skórką pomarańczową. Ułożyć na biszkoptach, ponownie położyć warstwą biszkoptów. Schłodzić (2-3 godzin). Przed podaniem przybrać kawałkami pomarańczy.
Znajdź mnie na fb.
Inne desery na lato: