Domowe masło orzechowe

Dlaczego w dobie pełnych półek robię domowe wyroby? – cukier waniliowy, oliwy smakowe, granolę i właśnie masło orzechowe. Po pierwsze cena nijak się ma do wartości produktu (chociażby oliwy), po drugie czytam skład na opakowaniu i włos mi się jeży na głowie. Dlatego wolę własną wersję wydarzeń. A przygotowanie masła orzechowego to chwila.

Przepis z blogu „Vegazone – zielona strefa przepisów”.

domowe masło orzechowe_domowy wyrób_przetwory

Składniki:

  • 500 g orzeszków ziemnych
  • szczypta soli

Dodatki:

  • cukier puder do smaku
  • wiórki kokosowe
  • kawałki czekolady
  • inne dodatki (miód, uprażony sezam, kakao)

Wykonanie:

Orzeszki ziemne wsypać do miski robota kuchennego i miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jeśli orzeszki są niesłone – lekko posolić. Doprawić do smaku cukrem pudrem. Moje masło orzechowe zrobiłam w trzech wersjach smakowych – z wiórkami, z kawałkami czekolady i jedynie z cukrem pudrem. Najlepsza – bez niczego.

Uwaga:

*jeśli mamy fistaszki, należy je rozłupać i uprażyć w 170 °C ok. 10-15 minut.

**masło orzechowe nadaje się do tostów, placuszków, naleśników, gofrów. Często jest składnikiem ciasteczek, można nim przełożyć ciasto.

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe wyroby:

Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  aromatyzowane oliwy_oliwa z cynamonem_oliwa z rozmarynem_oliwa z papryką_domowy wyrób  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *