Mus dyniowo-pomarańczowy

Sezon dyniowy w pełni. Mus dyniowo-pomarańczowy, czy raczej dżem ma piękną, słoneczną barwę. Pomarańcza świetnie komponuje się z dynią, ciekawie zmieniając jej mdły smak. Doskonały do naleśników, chleba i do…drożdżówki – jako składnik ciasta!

mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

Składniki:

  • 300 ml puree dyniowego*
  • 1 pomarańcza (skórka i filety z pomarańczy)
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szklanki cukru

mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

Wykonanie:

Puree, skórkę pomarańczową, filety z pomarańczy, sok z cytryny i cukier włożyć do garnka, rozgotować i zagęścić. Przełożyć do przygotowanych słoików.

Uwaga:

*Dwa sposoby na przygotowanie puree:

1. Dynię obrać, pokroić na części i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30-40 minut w zamkniętym naczyniu. Upieczoną dynię osączyć i zmiksować.

2. Dynię obrać, pokroić na części, rozgotować dodając odrobinę wody. Ugotowaną i osączoną dynię zmiksować.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji “Dyniowe przysmaki”.

Inne jesienne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.