Drożdżówka dyniowa to nie ciasto puszek, jest raczej wilgotna, ciężka. W odróżnieniu od puszystych drożdżówek długo zachowuje świeżość. Lekko słodka, z nutką pomarańczową, ma ładny pomarańczowy kolor. Smaczna. I tyle…? Nie, dodatek glazury dyniowej sprawia, że jest niesamowita, rewelacyjna!
Przepis na ciasto pochodzi z “Przyjaciółki”, a na glazurę z blogu “Słodka magia od kuchni”.
Składnik ciasta:
- 40 dag mąki
- 20 dag musu dyniowo-pomarańczowego
- 5 dag cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 5 dag masła
- 125 ml mleka
- 5 dag rodzynek
- 5 dag drożdży
Składniki glazury:
- 2 łyżki puree dyniowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniego mleka, wymieszać i zostawi na 20 minut do wzburzenia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe, letnie mleko, utarte żółtka, mus dyniowo-pomarańczowy, wyrobić, wlać rozpuszczone, letnie masło, rodzynki, dobrze wyrobić. Cisto pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godziny). Zagnieść raz jeszcze, przełożyć do formy (średnica 28 cm) i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w rozgrzanym do 170 °C (moje było gotowe po 35 minutach, ale jeśli użyjemy wąskiej, głębokiej formy, czas pieczenia wydłuży się).
Składniki glazury zagotować, przestudzić i posmarować nią ostudzone ciasto.
Uwaga:
*zamiast musu dyniowo-pomarańczowego można użyć puree dyniowego, 2 łyżeczek startej skórki pomarańczowej i dodać do ciasta ciut więcej cukru.
Ciasto dodaję do akcji “Dyniowe przysmaki”.
Znajdź mnie na fb.
Inne drożdżowe wypiekii: