Sezon dyniowy w pełni. Mus dyniowo-pomarańczowy, czy raczej dżem ma piękną, słoneczną barwę. Pomarańcza świetnie komponuje się z dynią, ciekawie zmieniając jej mdły smak. Doskonały do naleśników, chleba i do…drożdżówki – jako składnik ciasta!
Składniki:
- 300 ml puree dyniowego*
- 1 pomarańcza (skórka i filety z pomarańczy)
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
Puree, skórkę pomarańczową, filety z pomarańczy, sok z cytryny i cukier włożyć do garnka, rozgotować i zagęścić. Przełożyć do przygotowanych słoików.
Uwaga:
*Dwa sposoby na przygotowanie puree:
1. Dynię obrać, pokroić na części i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 30-40 minut w zamkniętym naczyniu. Upieczoną dynię osączyć i zmiksować.
2. Dynię obrać, pokroić na części, rozgotować dodając odrobinę wody. Ugotowaną i osączoną dynię zmiksować.
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji “Dyniowe przysmaki”.
Inne jesienne przetwory: