Prosty, drożdżowy, letni placek, idealny do poobiedniej kawy. Dla mnie, wielbicielki wszelkich drożdżówek – rarytas.
Przepis z “Dodatku Specjalnego Claudii”.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- opakowanie drożdży instant (u mnie Oetker)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szklanka letniego mleka
- 5 żółtek (temperatura pokojowa)
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany (18 %)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, mlekiem, solą. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło, wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie wydrylować wiśnie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na wyłożonej pergaminem blasze piekarnikowej. Posmarować śmietaną roztrzepaną z żółtkiem. Na wierzchu ułożyć osączone z soku owoce. Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 °C piekarniku.
Lekko przestudzony placek oprószyć cukrem pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Placek dodaję do akcji: “W wiśniowym sadzie”.
Inne wypieki z owocami: