Rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami

Rolady to proste i dekoracyjne ciasta. Wkład pracy zazwyczaj jest nieadekwatny do osiągniętego efektu wizualnego i smakowego. Wystarczy poznać kilka trików i możemy zabłysnąć wykonaniem ciekawego wypieku.

Moja rolada czekoladowa jest wytrawna, lekko słodka. Ciasto doskonale łączy się z marcepanem i porzeczkami. Wypiek dla czekoladomaniaków (czyli m.in. dla mojego chrześniaka).

Przepis pochodzi z książki „Wykwintna kuchnia na każdy dzień”, wydawnictwa „Burda”.

rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada biszkoptowa_ciasta z kremem

Składniki ciasta:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 175 g cukru
  • 50 g kakao
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki nadzienia:

  • 1/2 l śmietany do ubijania (30 lub 36 %)
  • 2 zagęstniki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej (może być więcej)
  • 250 g dżemu lub galaretki z czerwonych porzeczek
  • kakao do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Włączyć piekarnik – temperatura 225° C. Formę piekarnikową wyłożyć lekko natłuszczonym pergaminem. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać. Białka, wodę i sok z cytryn ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Połączyć ją delikatnie z żółtkami. Dodać mieszankę mąk, kakao, proszku do pieczenia, lekko, ale dokładnie wymieszać. Rozsmarować na przygotowanym pergaminie. Piec 12 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić, położyć na posypanym cukrem płótnie i razem z nim zrolować. Wystudzić.

Marcepan rozwałkować (między dwiema arkuszami folii spożywczej) do wielkości ciasta, zostawiając część na ozdobę. Śmietanę lekko ubić, dodać zagęstniki wymieszane z pudrem i dalej ubijać do uzyskania gęstej masy. Zimne ciasto rozwinąć posmarować dżemem porzeczkowym, na nim położyć płat marcepanu i 2/3 śmietany. Zwinąć roladę. Wierzch posmarować śmietaną, oprószyć kakao i ozdobić pozostałym marcepanem. Schłodzić.

 Uwaga:

*ciasta na roladę nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszone trudniej zwija się i kruszy,

**ciasto trzeba zwinąć ciepłe,

***ściereczkę, z którą zwijamy ciasto, posypuję zwykłym cukrem, wtedy nie przyklei się do materiału

****do tej rolady najlepszy jest dżem porzeczkowy domowy, z cukrem żelującym, a nie smażony tradycyjnie.

Znajdź mnie na fb.

Roladę dodaję do akcji: „Zrolowani”.

akcja_zrolowani_rolada czekoladowa z marcepanem i porzeczkami_rolada czekoladowa_ciasta z kremem

Inne zrolowane przysmaki:

 rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie ślimaczki cynamonowe z gofrownicy_bułeczki cynamonowe_gofry drożdżowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *