Aromatyzowane oliwy

Próbowałam różnych mieszanek ziołowo-warzywno-korzennych do aromatyzowania oliwy, ale rodzince najlepiej odpowiadają oliwy z ostrą papryką, rozmarynem i cynamonem. Pierwsze dwie dodaję do sałatek i innych słonych dań, cynamonową do racuszków, naleśników, słodkich sałatek. Proces przygotowania oliwy jest szybki i prosty, niestety na efekty trzeba poczeka 3-4 tygodnie.

Aromatyzowane oliwy
Aromatyzowane oliwy
Aromatyzowane oliwy
Aromatyzowane oliwy

Składniki:

  • Oliwa z oliwek
  • ostre papryczki
  • gałązka rozmarynu
  • kilka lasek cynamonu

Wykonanie:

Przygotować naczynia, w których oliwa będzie przechowywana. Do jednej butelki włożyć laski cynamonu, do drugiej gałązkę rozmarynu, do trzeciej papryczki, 2-3 krusząc. Oliwę lekko (!) podgrzać, zalać przygotowane przyprawy i zioła. Odstawić w ciemne miejsce i czekać… Najszybciej aromatyzuję się oliwa z papryczkami.

Smacznego 🙂

Aromatyzowane oliwy
Aromatyzowane oliwy

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.