Aromatyzowane oliwy

Próbowałam różnych mieszanek ziołowo-warzywno-korzennych do aromatyzowania oliwy, ale rodzince najlepiej odpowiadają oliwy z ostrą papryką, rozmarynem i cynamonem. Pierwsze dwie dodaję do sałatek i innych słonych dań, cynamonową do racuszków, naleśników, słodkich sałatek. Proces przygotowania oliwy jest szybki i prosty, niestety na efekty trzeba poczeka 3-4 tygodnie.

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

 

Składniki:

  • Oliwa z oliwek
  • ostre papryczki
  • gałązka rozmarynu
  • kilka lasek cynamonu

aromatyzowana oliwa_oliwa z rozmarynem_oliwa z cynamonem_oliwa z papryczkami

Wykonanie:

Przygotować naczynia, w których oliwa będzie przechowywana. Do jednej butelki włożyć laski cynamonu, do drugiej gałązkę rozmarynu, do trzeciej papryczki, 2-3 krusząc. Oliwę lekko (!) podgrzać, zalać przygotowane przyprawy i zioła. Odstawić w ciemne miejsce i czekać… Najszybciej aromatyzuję się oliwa z papryczkami.

Znajdź mnie na fb.

Oliwy dodaję do akcji: „Z oliwą extra vergine można…” oraz „Zielnik kuchenny 2012”.

Dania, do których można dodać aromatyzowane oliwy:

Kwiaty akacji w cieście_kwiaty jadalne w cieście_przepisy na lato  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *