Próbowałam różnych mieszanek ziołowo-warzywno-korzennych do aromatyzowania oliwy, ale rodzince najlepiej odpowiadają oliwy z ostrą papryką, rozmarynem i cynamonem. Pierwsze dwie dodaję do sałatek i innych słonych dań, cynamonową do racuszków, naleśników, słodkich sałatek. Proces przygotowania oliwy jest szybki i prosty, niestety na efekty trzeba poczeka 3-4 tygodnie.
Składniki:
- Oliwa z oliwek
- ostre papryczki
- gałązka rozmarynu
- kilka lasek cynamonu
Wykonanie:
Przygotować naczynia, w których oliwa będzie przechowywana. Do jednej butelki włożyć laski cynamonu, do drugiej gałązkę rozmarynu, do trzeciej papryczki, 2-3 krusząc. Oliwę lekko (!) podgrzać, zalać przygotowane przyprawy i zioła. Odstawić w ciemne miejsce i czekać… Najszybciej aromatyzuję się oliwa z papryczkami.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.