Makowiec

Ciąg dalszy grudniowych wspomnień – makowiec. Stary rodzinny przepis. Piekła go ciotka, mama, a teraz ja.

 

makowiec

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 20dag masła
  • 7 dag drożdży rozpuszczonych w 4 łyżkach mleka

Wszystkie ww. składniki zagnieść, włożyć do szczelnego woreczka foliowego i zatopić w zimnej wodzie. Poczekać aż ciasto wypłynie.

Masa makowa:

  • 2,5 szklanki maku (moczyć 12 godzin, osączyć, zmielić trzykrotnie)*
  • 2 jajka
  • 5 dag rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • bakalie

Połączyć ww. składniki, dodać pianę z białek, lekko wymieszać. Można masę dosłodzić miodem lub cukrem (ja dodaję odrobinę miodu).

*najlepiej zmielić mak maszynką ręczną z drobnym sitkiem, inaczej mak będzie źle zmielony i makowiec nie będzie zwarty (nadzienie może się kruszyć i rozpadać).

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować (dostosować do wielkości blaszki), położyć na każdą po połowie masy makowej, rozsmarować (zostawiając wolne brzegi), zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawinąć w folię, przełożyć do długiej foremki (zwinięciem na dół). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny (temp. 200 – 210 °C). Po ostudzeniu, polukrować.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

     

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.