Rolady to proste i dekoracyjne ciasta. Wkład pracy zazwyczaj jest nieadekwatny do osiągniętego efektu wizualnego i smakowego. Wystarczy poznać kilka trików i możemy zabłysnąć wykonaniem ciekawego wypieku.
Moja rolada czekoladowa jest wytrawna, lekko słodka. Ciasto doskonale łączy się z marcepanem i porzeczkami. Wypiek dla czekoladomaniaków (czyli m.in. dla mojego chrześniaka).
Przepis pochodzi z książki “Wykwintna kuchnia na każdy dzień”, wydawnictwa “Burda”.
Składniki ciasta:
- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 175 g cukru
- 50 g kakao
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 75 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki nadzienia:
- 1/2 l śmietany do ubijania (30 lub 36 %)
- 2 zagęstniki
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g masy marcepanowej (może być więcej)
- 250 g dżemu lub galaretki z czerwonych porzeczek
- kakao do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Włączyć piekarnik – temperatura 225° C. Formę piekarnikową wyłożyć lekko natłuszczonym pergaminem. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać. Białka, wodę i sok z cytryn ubić na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Połączyć ją delikatnie z żółtkami. Dodać mieszankę mąk, kakao, proszku do pieczenia, lekko, ale dokładnie wymieszać. Rozsmarować na przygotowanym pergaminie. Piec 12 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić, położyć na posypanym cukrem płótnie i razem z nim zrolować. Wystudzić.
Marcepan rozwałkować (między dwiema arkuszami folii spożywczej) do wielkości ciasta, zostawiając część na ozdobę. Śmietanę lekko ubić, dodać zagęstniki wymieszane z pudrem i dalej ubijać do uzyskania gęstej masy. Zimne ciasto rozwinąć posmarować dżemem porzeczkowym, na nim położyć płat marcepanu i 2/3 śmietany. Zwinąć roladę. Wierzch posmarować śmietaną, oprószyć kakao i ozdobić pozostałym marcepanem. Schłodzić.
Uwaga:
*ciasta na roladę nie należy zbyt długo piec, ponieważ przesuszone trudniej zwija się i kruszy,
**ciasto trzeba zwinąć ciepłe,
***ściereczkę, z którą zwijamy ciasto, posypuję zwykłym cukrem, wtedy nie przyklei się do materiału
****do tej rolady najlepszy jest dżem porzeczkowy domowy, z cukrem żelującym, a nie smażony tradycyjnie.
Znajdź mnie na fb.
Roladę dodaję do akcji: “Zrolowani”.
Inne zrolowane przysmaki: