Sznycle z indyka ze szpragami w sosie śmietankowym

Sezon szparagowy w pełni. Oprócz tradycyjnych szparagów z masłem lub bułką przygotowuję zupę szparagową, łososia ze szparagami, risotto ze szparagami. A od kilku dni do zbioru przepisów dołączyły sznycle z indyka ze szaragami w kremowym sosie. Taki wiosenny obiad na niedzielę. sznycle z indyka w sosie śmietankowym_danie ze szparagami_niedzielny obiad_danie z drobiu Składniki:
  • 350 g piersi z indyka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 125 ml śmietanki (12 lub 18 %)
  • 50 g wędzonego boczku
  • 50 g startego, twardego sera
  • przyprawy: szczypta kurkumy, pieprz, sól
Wykonanie: Pierś z indyka pokroić w plastry, delikatnie osolić i posypać utłuczonym pieprzem. Przygotować szparagi – umyć, lekko naciskając oderwać zdrewniałe końcówki i gotować w posolonej wodzie, tak by główki wystawały z wody (3-4 minuty). Wyjąc z wody pokroić w plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (gdy jest chudy, dodać odrobinę oleju). Usmażyć na wytopionym tłuszczu sznycle. Zestawić z ognia, dodać śmietankę, kurkumę, szparagi, posypać serem, przykryć pokrywką i zostawić na chwilę, by ser się rozpuścił. Można podać z młodymi ziemniakami z koperkiem i surówką z kapusty. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
sznycle z indyka w sosie śmietankowym_danie ze szparagami_niedzielny obiad_danie z drobiu
drukuj

1 thoughts on “Sznycle z indyka ze szpragami w sosie śmietankowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.