Ta krajanka to nasz hit. Migdałowo-kokosowy spód, galaretka malinowa i biała czekolada. Bardzo udane połączenie :). Przepis na ciasto urodzinowe, imieninowe, komunijne.
Składniki spodu:
- 6 białek (jedno białko 35 g)
- 20 dag zmielonych migdałów
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
- 2 wafle
Składniki galaretki:
- 250 ml musu malinowego (przetartych malin)
- 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatki:
- 2 białe czekolady
- 50 ml kremówki
- posypka na wierzch (wiórki, zmielone migdały, inne)
Wykonanie:
Spód. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przyciąć do jej rozmiaru wafle i położyć na dno.
Migdały, wiórki, ekstrakt migdałowy, cukier puder i 3 białka wymieszać.
Pozostałe 3 białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. 1/3 piany dodać do masy migdałowo-kokosowej i delikatnie wymieszać, następnie dodać ponownie 1/3 piany i delikatnie wymieszać, po raz trzeci dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć na wafel i piec ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Wystudzić.
Galaretka malinowa. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w 1/3 szklanki letniej wody rozmieszać żelatynę, po 20 minutach żelatynę podgrzać i rozmieszać – nie dopuścić do zagotowania!). Rozmieszać z masą malinową i skórką z limonki. Tężejącą galaretkę przelać na spód migdałowo-kokosowy. Wstawić do lodówki do stężenia.
Wykończenie. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią wylać na galaretkę (masę trudno rozprowadzić na galaretce). Wierzch posypać wiórkami lub mielonymi migdałami.
*ciasto może być bezglutenowe, jeśli użyjemy bezglutenowych wafli
**w czasie Wielkanocy, wiosennie ozdobione, może być mazurkiem
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.