Zupa tajska z rybą i makaronem

Nasza nowa ulubiona zupa rybna. Z makaronem mung, mleczkiem kokosowym i przyprawami w stylu tajskim. Poezja :).

Tajska zupa rybna z makaronem
Tajska zupa rybna z makaronem

Składniki tajskiej zupy z rybą i makaronem:

  • 350-400 g filetów z pstrąga
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1,5 puszki wody
  • 750 g mieszanki warzywnej marchewka-kalafior-brokuły
  • 50 g makaronu z fasoli mung
  • 1 niewielka ostra papryczka (lub pół jeśli nie lubisz ostrych potraw)
  • przyprawy: 2 liście kafiru, 2 torebki kardamonu, kawałek trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka zielonej pasty curry (nie jest konieczna, jeśli przyprawy są aromatyczne), 1 duży ząbek czosnku, 3 cm startego korzenia imbiru, skórka otarta z jednej limonki, sok z połowy limonki
  • 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

Jak zrobić tajską zupę z rybą i makaronem?

Przygotować przyprawy – zetrzeć skórkę z limonki, imbir, czosnek, przeciąć trawę cytrynową, przeciąć torebki kardamonu i rozgnieść nasiona. Rybę pokroić w paski, osolić i skropić sokiem z limonki. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej/masło, dodać przyprawy i chwilę smażyć (trzeba uważać, by nie przypalić). Dodać mieszankę warzywną, chwilę smażyć, dodać mleko, wodę, zagotować i gotować ok. 5-7 minut. Następnie wrzucić do garnka rybę, potem makaron i gotować ok. 5 minut. Na koniec dodać papryczkę pokrojoną w cieniutkie paski.

Smacznego 🙂

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.