Nasza nowa ulubiona zupa rybna. Z makaronem mung, mleczkiem kokosowym i przyprawami w stylu tajskim. Poezja :).
Składniki tajskiej zupy z rybą i makaronem:
- 350-400 g filetów z pstrąga
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1,5 puszki wody
- 750 g mieszanki warzywnej marchewka-kalafior-brokuły
- 50 g makaronu z fasoli mung
- 1 niewielka ostra papryczka (lub pół jeśli nie lubisz ostrych potraw)
- przyprawy: 2 liście kafiru, 2 torebki kardamonu, kawałek trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka zielonej pasty curry (nie jest konieczna, jeśli przyprawy są aromatyczne), 1 duży ząbek czosnku, 3 cm startego korzenia imbiru, skórka otarta z jednej limonki, sok z połowy limonki
- 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
Jak zrobić tajską zupę z rybą i makaronem?
Przygotować przyprawy – zetrzeć skórkę z limonki, imbir, czosnek, przeciąć trawę cytrynową, przeciąć torebki kardamonu i rozgnieść nasiona. Rybę pokroić w paski, osolić i skropić sokiem z limonki. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej/masło, dodać przyprawy i chwilę smażyć (trzeba uważać, by nie przypalić). Dodać mieszankę warzywną, chwilę smażyć, dodać mleko, wodę, zagotować i gotować ok. 5-7 minut. Następnie wrzucić do garnka rybę, potem makaron i gotować ok. 5 minut. Na koniec dodać papryczkę pokrojoną w cieniutkie paski.
Smacznego 🙂