Minideserki to idealne rozwiązanie na przyjęcie karnawałowe. Na blogu jest już kilka pomysłów na słodkości w takiej formie. A mus mango jest puszysty i delikatny, jeśli do musu dodasz kardamon, deser zaczyna przypominać mango lassi.
Na zdjęciu obok musu mango: krem czekoladowy z tofu i musem różanym, pudding chia i jabłecznik w słoiku (przepisu jeszcze nie zamieściłam na blogu).
Mus mango:
- 500 g puree mango
- 300 g zimnej kremówki
- 2 łyżki soku z limonki
- cukier do smaku (u mnie 3 łyżki)
- 5 łyżeczek żelatyny
- ew. 2 torebki kardamonu (opcjonalnie)
Żelka mango:
- 300 g puree mango
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- ew. cukier do smaku
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatki:
- do wyboru: 1/2 mango pokrojonego w cienkie plastry, borówki, poziomki, truskawki, inne drobne owoce
Jak zrobić mus mango?
Mus mango. Puree, sok z limonki i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (tyle, by woda przykryła proszek) i odstawić na 10 minut, potem podgrzać (nie gotując, inaczej żelatyna straci właściwości żelujące) i połączyć z puree z mango. Masę mango wystudzić, ale nie na tyle by zastygła. Śmietanę ubić na sztywno i dodać w trzech partiach do gęstniejącego mango. Jeśli dodajesz kardamon, to teraz wsyp roztarte na proszek nasiona. Mus wyłożyć do małych pojemników i wstawić do lodówki.
Żelka mango. Puree, sok z cytryny lub limonki i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (jak powyżej). Podgrzać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia, ale nie wolno zagotować (żelatyna straci właściwości żelujące). Gorącą żelatynę połączyć z puree. Wystudzić i tężejącą galaretką przykryć piankę mango.
Deser schłodzić i przed podaniem udekorować plastrami mango lub innymi owocami (na zdjęciu z poziomkami).
*na dno pojemników, można położyć biszkopty
Smacznego :).
Znajdź mnie na FB.