Mus mango

Minideserki to idealne rozwiązanie na przyjęcie karnawałowe. Na blogu jest już kilka pomysłów na słodkości w takiej formie. A mus mango jest puszysty i delikatny, jeśli do musu dodasz kardamon, deser zaczyna przypominać mango lassi.

Mus mango
Mus mango

Na zdjęciu obok musu mango: krem czekoladowy z tofu i musem różanym, pudding chia i jabłecznik w słoiku (przepisu jeszcze nie zamieściłam na blogu).

Mus mango:

  • 500 g puree mango
  • 300 g zimnej kremówki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • cukier do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ew. 2 torebki kardamonu (opcjonalnie)

Żelka mango:

  • 300 g puree mango
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • ew. cukier do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatki:

  • do wyboru: 1/2 mango pokrojonego w cienkie plastry, borówki, poziomki, truskawki, inne drobne owoce

Jak zrobić mus mango?

Mus mango. Puree, sok z limonki i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (tyle, by woda przykryła proszek) i odstawić na 10 minut, potem podgrzać (nie gotując, inaczej żelatyna straci właściwości żelujące) i połączyć z puree z mango. Masę mango wystudzić, ale nie na tyle by zastygła. Śmietanę ubić na sztywno i dodać w trzech partiach do gęstniejącego mango. Jeśli dodajesz kardamon, to teraz wsyp roztarte na proszek nasiona. Mus wyłożyć do małych pojemników i wstawić do lodówki.

Żelka mango. Puree, sok z cytryny lub limonki i cukier zagotować. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (jak powyżej). Podgrzać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia, ale nie wolno zagotować (żelatyna straci właściwości żelujące). Gorącą żelatynę połączyć z puree. Wystudzić i tężejącą galaretką przykryć piankę mango.

Deser schłodzić i przed podaniem udekorować plastrami mango lub innymi owocami (na zdjęciu z poziomkami).

*na dno pojemników, można położyć biszkopty

Smacznego :).

Znajdź mnie na FB.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.