Jedwabisty krem czekoladowy z różanym akcentem. Pyszny, zdrowy deser bez wyrzutów sumienia. Bazą przysmaku jest serek tofu i gorzka czekolada. Uzupełnieniem – mus różany, który cudownie łączy się z czekoladą i sprawia, że zwykły deser zmienia się w elegancki i luksusowy przysmak. Deser można dowolnie modyfikować – dodać daktyle, by był bardziej słodki, rum lub inny aromatyczny dodatek (likier pomarańczowy, esencję migdałową czy pomarańczową), szczyptę chili, chrupiący element – prażone orzechy.
Inne słodkości z różą i innymi kwiatami jadalnymi można znaleźć TU.

Składniki kremu czekoladowego z musem różanym:
- 200 g serka tofu
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka dowolnego
- 8-10 daktyli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- mus różany (przepis na mus TU)
- ew. dodatki do wyboru: kieliszek rumu, kilka kropel ulubionej esencji, szczypta chili, cynamon, imbir, przyprawa piernikowa, pokruszone wafelki, bakalie, inne; u mnie zazwyczaj rum lub chili
Jak zrobić krem czekoladowy z musem różanym?
Daktyle, jeśli są suszone, zalać gorącą wodą i moczyć ok. 20-30 minut. Wyjąć pestki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski malaksera włożyć daktyle, serek, mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dodać czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej i jedwabistej masy. Na koniec dodać wybrany dodatek i jeszcze chwilę zmiksować lub wymieszać.
Na dnie niewielkich naczynek (u mnie kieliszki) wkładać po 1/2-1 łyżeczki musu różanego, na nim porcję musu. Wypełnione naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Krem czekoladowy z tofu z musem różanym”