Jaglany jabłecznik

Kruche ciasto i kwaśne jabłka, to najlepszy przepis na przesmaczny jabłecznik :).

Jaglana szarlotka
Jaglany jabłecznik

Składniki jaglanego jabłecznika:

  • 300 g mąki jaglanej + do podsypania
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 kg kwaśnych jabłek + 2-3 łyżki cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + ew. cynamon do smaku
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić jaglany jabłecznik?

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać masło, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, posiekać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotować jabłka – obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wymieszać z cukrem i uprażyć, dodać mąkę ziemniaczaną , można dodać cynamon. Odstawić. Przygotować formę do tarty o średnicy 26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Włączyć piekarnik na 180-190 stopni C.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy (nie wałkować, najlepiej kroić ciasto na plastry i wykładać dno; ciasto lepi się i trudno je wałkować). Dalej położyć jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut (na słomkowy kolor).

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jaglana szarlotka
Jaglany jabłecznik

*Z przepisu na tartę jaglaną z rabarbarem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *