Przetwory z płatków róży należą do tych luksusowych. Wspaniale smakuje zarówno konfitura jak i cukier różany, a w tym roku do rodziny różowych przetworów dołączył mus z płatków róży. Aromatyczny, słodko-kwaśny dodatek do wypieków (bułeczek, babeczek), kremów (choćby krem do tortów bezowych), nadzienie do trufli, ale też słodzidło do lemoniady, wody, herbaty. Zachęcam do wypróbowania.
Z “Cukierniczych kreacji Charlotte”.
Składniki:
- 100 g płatków róży (waga płatków oczyszczonych, bez białych końcówek)
- 500 g cukru
- 10 g kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Płatki oczyszczam z pyłku i obrywam białe końcówki (jeśli pozostaną, całość nabierze gorzkawego posmaku).
Cukier łączę z kwaskiem cytrynowym.
Płatki ucieram z cukrem na mus i przekładam do przygotowanych słoików. Ugniatam, zamykam i przechowuję w lodówce.
Dodaję do sorbetów, jako nadzienie do bułek, muffinek, trufli, kremów (szczególnie na bazie mascarpone).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkie przetwory:
2 thoughts on “Tarta róża, czyli mus z płatków róży”