Tarta róża, czyli mus z płatków róży

Przetwory z płatków róży należą do tych luksusowych. Wspaniale smakuje zarówno konfitura jak i cukier różany, a w tym roku do rodziny różowych przetworów dołączył mus z płatków róży. Aromatyczny, słodko-kwaśny dodatek do wypieków (bułeczek, babeczek), kremów (choćby krem do tortów bezowych), nadzienie do trufli, ale też słodzidło do lemoniady, wody, herbaty. Zachęcam do wypróbowania.

Z „Cukierniczych kreacji Charlotte”.

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Składniki:

  • 100 g płatków róży (waga płatków oczyszczonych, bez białych końcówek)
  • 500 g cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Płatki oczyszczam z pyłku i obrywam białe końcówki (jeśli pozostaną, całość nabierze gorzkawego posmaku).

Cukier łączę z kwaskiem cytrynowym.

Płatki ucieram z cukrem na mus i przekładam do przygotowanych słoików. Ugniatam, zamykam i przechowuję w lodówce.

Dodaję do sorbetów, jako nadzienie do bułek, muffinek, trufli, kremów (szczególnie na bazie mascarpone).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

mus z płatków róży, czyli tarta róża_słodkie przetwory_jadalne kwiaty

Inne słodkie przetwory:

agrest w syropie_domowe przetwory_słodkie przetwory  tradycyjna konfitura z truskawek_konfitury_przetwory z truskawek_słodkie przetwory  Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory  Kompot czereśniowy_domowe przetwory_słodkie przetwory  Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *